Plonia Loeve. Mater familias in alle eenvoud – Anna Marie Hoekstra

Plonia Loeve-Weppelman leefde van 1889 tot 1969. Als achterkleindochter construeerde ik op basis van interviews en onderzoek haar levensverhaal. Al snel ontdekte ik dat dit verhaal op een bijzondere manier is verbonden met dat van haar familie.
Waar veel hedendaagse levensverhalen iets weg hebben van een solo-expeditie, met wisselende woonplaatsen, vrienden en partners, is elke fase van Plonia’s leven vervlochten met de historie van haar familie en dorp. Zorg voor elkaar, trouw, stabiliteit en continuïteit zijn trefwoorden. Voor Plonia geen verhuizingen naar plekken buiten haar geboortedorp, geen echtscheidingen of verbroken relaties met familieleden, geen carrière die voor een individuele ontwikkeling en onafhankelijke keuzes zorgt. Haar leven is alleen te beschrijven door goed te kijken naar de positie die ze innam te midden van haar broers en zussen, en later van haar kinderen en kleinkinderen. Zo groeide dit verhaal tot mijn eigen verrassing vanzelf uit tot een familiedocument.

‘Plonia Loeve’ is verkrijgbaar bij Chr. Boeksjop Rinnah! Voor meer informatie en om te bestellen, zie: http://www.rinnah.nl/nl/product/9789492142009/plonia-loeve.html

Plonia Loeve

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s